Ako vykostit cele kurca?

Poslaťod Petka v 23 Sep 2007, 11:27

Kocky, kedysi tu bola taka diskusia, neviem ci na tomto, alebo este starom fore. Neviem ci to nepisala Babka Betka alebo kto, taky recept, ked sa pieklo plnene kura aj s plnkou, ale najprv sa vykostilo.
Ak niekto viete, ako na to, tak prosim poradte! Rada by som to vyskusala, len este som to v zivote nerobila, tak si to ani predstavit neviem a pytala som sa na to mojej mamy, a to to vraj vie az na stehna, tie jej nikdy nesli, tak to ani ona nerobi.
Obrázok
Vaša krásna, mladá a čoskoro aj ští­hla Peťka
Obrázok
Obrázok užívateľa
Petka
Moderátorka
Moderátorka
 
Príspevky: 925
Registrovaný: 17 Máj 2007, 16:52
Bydlisko: Bratislava
Užívateľ poďakoval: 103 krát
Užívateľovi poďakovali: 429 krát

Vykosťovanie hydiny

Poslaťod marika v 23 Sep 2007, 17:47

Popíšem Vám sem návod na vykosťovanie kurčaťa z knihy RECEPTY ZO ŽIVOTA:
1/ Kurča položíme prsiami nahor, kožu pozdĺž prsnej kosti narežeme, odtiahneme ju a vidlicovú kosť, ktorú takto obnažíme,opatrne vyrežeme. Potom nôž ponoríme do rezu a jemnými zárezmi odlupujeme mäso od kostí.
2/ V odrezávaní mäsa pokračujeme, až narazíme na chrbtovú kosť. Popri chrbtici mäso opatrne obrežeme.
3/ Keď z hrudného koša odstránime mäso, chytíme ho do ruky a pomocou noža opatrne oddelíme.
4/ Pri vykosťovaní stehien obnažíme stehennú kosť, kĺb prehneme, šľachy prerežeme a kosti vytiahneme. Krídla zbavíme kostí podobným spôsobom, poslednú časť odrežeme.
5/ Ak chceme zachovať kožu na hrudnej časti neporušenú, vykosťujeme od chrbtice, pričom postupujeme tak, ako pri predchádzajúcom spôsobe.

Mne sa osvedčilo začať vykosťovať od chrbtice (kosti som použila pri príprave zeleninovej polievky) a potom som mala pekný veľký plát, ktorý som mohla naplniť rôznym spôsobom, zrolovať tak, aby koža bola navrchu , upiecť a pekne sa to dalo krájať.

Jeden recept na plnku: Vykostené kurča položíme na podložku kožou dole. Posolíme a znútra potrieme prelisovaným cesnakom.
Na oleji usmažíme pokrájanú cibuľku, na ktorej pripravíme praženicu zo 4 vajec. Na celú plochu kurčaťa rozložíme šunku, na ňu natrieme praženicu, posypeme ju petržlenovou vňaťou (kvôli efektu tam môžeme dať aj na kocky pokrájanú kápiu). Mäso zvinieme, zopneme grilovacími ihlami a pomocou hrubšej bielej nite upravíme do rolády. Uložíme na vymastený pekáč, potrieme olejom a dáme piecť.
Mne sa osvedčilo položiť mäso na vymastený alobal, pomocou ktorého som ho aj skrútila a zabalila som doňho roládu (nemusela som ju viazať nitkou). V alobale som piekla asi 40 minút, potom som ho otvorila a ešte trochu natrela olejom a dopekala otvorené, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
Obrázok užívateľa
marika
VIP
VIP
 
Príspevky: 1252
Registrovaný: 18 Máj 2007, 21:18
Bydlisko: Rimavská Sobota
Užívateľ poďakoval: 397 krát
Užívateľovi poďakovali: 460 krát

Nasledujúci užívateľ poďakoval užívateľovi marika :
Petka

vykostené kurča

Poslaťod Kobezdová Alžbeta v 12 Dec 2007, 23:09

Dievčatká, ja kurča vykosťujem úplne ináč.Začínam od chrbta.Aby prsíčka ostali celé a aby sa dali pekne naklepať pri plnení.Krídielka, tak tiež vykostím , zbytok pretiahnem ako keď si nezbedné dieťa, alebo môj manžel, dá naopak dole tričko.Nie je to nič ťažké. :P
Obrázok užívateľa
Kobezdová Alžbeta
Návštevníčka
Návštevníčka
 
Príspevky: 20
Registrovaný: 19 Máj 2007, 21:16
Bydlisko: Košice
Užívateľ poďakoval: 2 krát
Užívateľovi poďakovali: 14 krát

Poslaťod glia v 13 Dec 2007, 08:47

tak toto je nad moju predstavivost...a aj nad moje sily...aj by som skusila, no bez nazornej ukazky si netrufam... :cry:
Obrázok
Obrázok užívateľa
glia
Expertka
Expertka
 
Príspevky: 434
Registrovaný: 27 Aug 2007, 08:39
Bydlisko: Luštěnice, ČR
Užívateľ poďakoval: 8 krát
Užívateľovi poďakovali: 86 krát

Poslaťod gastanik v 29 Máj 2008, 09:35

Ja som si vytlacila Marikin postup a skusim ho, nerada oberam kosti:-)
Obrázok
Obrázok užívateľa
gastanik
Užívatelka
Užívatelka
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 22 Máj 2007, 11:46
Bydlisko: Martin
Užívateľ poďakoval: 18 krát
Užívateľovi poďakovali: 32 krát

Poslaťod marika v 13 Jún 2008, 17:24

Gastaník, ono to len vyzerá zložito, ale ked to raz skusis, prides na to, ze to nie je také zlozite
Obrázok užívateľa
marika
VIP
VIP
 
Príspevky: 1252
Registrovaný: 18 Máj 2007, 21:18
Bydlisko: Rimavská Sobota
Užívateľ poďakoval: 397 krát
Užívateľovi poďakovali: 460 krát


Späť na Rady do kuchyne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť